September 2016
02

Sinds 2008 is het voor VvE’s verplicht om bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven te zijn, een collectieve opstalverzekering en een reservefonds voor onderhoud te hebben. Hoeveel appartementeneigenaren in het reservefonds moeten sparen is nu nog vrij. Maar per 1 januari 2017 gaat er naar verwachting een nieuwe wet in. VvE’s moeten vanaf dat moment jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw in kas hebben.

Deelname aan de VvE voor onderhoud

Koop je een appartement, dan krijg je ook te maken met de VvE. Alle appartementen van een appartementencomplex moeten deelnemen aan de VvE. Een appartementencomplex kan een grote flat zijn, maar ook een portiek met slechts 3 woningen. Welke appartementen bij het appartementencomplex horen kun je vinden in de splitsingsakte, die je bij de koop van het appartement hebt ontvangen. Koop je een appartement? Dan moet je een maandelijkse financiële bijdrage betalen aan de VvE. Dit bedrag wordt samen met de financiële bijdragen van de andere appartement eigenaren gespaard in een onderhoudsfonds. Dit gespaarde geld van het fonds wordt gebruikt voor onderhoud en verbeteringen van het appartementencomplex.

####Nieuwe wettelijke regels voor de minimale VvE-bijdrage Sinds 2008 is het hebben van een actieve VvE en het sparen voor onderhoud al wettelijk verplicht. Uit onderzoek is gebleken dat van de 143.835 Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) nog steeds ruim 40.000 VvE’s slapend zijn. Dat is zo’n kwart van de Nederlandse particuliere woningvoorraad. Alle VvE’s vertegenwoordigen in totaal bijna 1,2 miljoen woningen in Nederland.

Slapende VvE’s zijn niet zijn ingeschreven bij de KvK en voldoen niet aan de andere regels van een VvE, zoals het hebben van een onderhoudsfonds. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat de helft van de VvE’s te weinig spaart. Het gevolg kan achterstallig onderhoud en verloedering van buurten zijn. Dit vinden de ministers geen wenselijke situatie. Vanaf 1 januari 2017 komen er daarom ook wettelijke regels voor de minimale hoogte van de maandelijkse bijdrage.

Voortaan moeten eigenaren van appartementen namelijk minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex in het reservefonds hebben. Voor appartementencomplexen die geen VvE hebben komt er een overgangsperiode van 3 jaar. Daarna moet het geld echt in kas zijn. De VvE kan ook geld reserveren op grond van een degelijk meerjarig onderhoudsplan, dat voor minimaal 5 jaar is vastgesteld. Appartement eigenaren, die het opbouwen van het reservefonds blokkeren kunnen gedwongen worden een financiële bijdrage te leveren.

Door de nieuwe wet kunnen VvE’s – op papier - gemakkelijker een lening aangaan voor onderhoud of verbetering van het appartementencomplex. Ieder VvE-lid is voortaan hoofdelijk aansprakelijk voor het eigen aandeel in de lening. Als er een lopende lening voor onderhoud is, dan moet een koper van het appartement dit aandeel in de lening overnemen. Voorheen was het zo dat de verkoper aansprakelijk voor de lening bleef, maar dat verandert dus. Onder bepaalde voorwaarden kan de rente op de lening van de inkomstenbelasting afgetrokken worden. De nieuwe wet moet nog wel door de Tweede Kamer goedgekeurd worden.

####Wat doet een actieve VvE? Een actieve VvE staat bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven. Alle appartement eigenaren sparen periodiek in een reservefonds, dat voor onderhoud en verbetering van het appartementencomplex gebruikt wordt. Bij een actieve VvE vindt er minimaal eenmaal per jaar een vergadering plaats. Er is een bestuur en een commissie die verantwoordelijk is voor de kas. Jaarlijks wordt een jaarrekening en een begroting opgemaakt en er is een collectieve opstalverzekering.

Terug 18712 keer bekeken