De Starterslening is speciaal voor starters, die hun woning nèt niet kunnen betalen. Je krijgt een extra lening bovenop je hypotheek, waardoor het kopen van de woning toch mogelijk wordt. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je de Starterslening bij je gemeente aanvragen.
De regels en voorwaarden van de Starterslening veranderen. Als je vanaf 1 oktober 2016 een Starterslening aanvraagt, dan ontvang je een offerte voor de nieuwe Starterslening, Voor Startersleningen die na 31 december 2016 passeren gelden automatisch de nieuwe voorwaarden.
Wat zijn de kenmerken van de nieuwe Starterslening?
- Je kunt de Starterslening bij je gemeente aanvragen als je gemeente deelneemt.
- De eerste 3 jaar betaal je geen aflossing en rente.
- De rente van je lening is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
- Je eerste hypotheek is altijd een hypotheek met NHG bij een hypotheekverstrekker.
- Je gaat een Combinatielening aan, waarmee je aflost op je lening.
Verantwoord lenen met de nieuwe Starterslening
Kom je door omstandigheden in betalingsproblemen? Dan biedt NHG een vangnet voor de hypotheek met NHG èn de Starterslening met uitzondering van de Combinatielening.
Moet de woning met verlies verkocht worden? Het gedeelte van de Combinatielening dat nog over is wordt door de overheid gedekt. Daardoor blijf je niet met een hoge restschuld zitten.
Waarom is de Starterslening veranderd?
Ga je vanaf 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek aan? Dan moet je daarbij verplicht maandelijks aflossen op je lening als je van hypotheekrenteaftrek wilt profiteren. Bij de oude Starterslening betaalde je de eerste 3 jaren geen rente en aflossing. De Starterslening voldeed dus niet aan de nieuwe fiscale regels. Door het toevoegen van de Combinatielening voldoet de nieuwe Starterslening daar nu ook aan.
Voor de Starterslening werd tijdelijk een uitzondering gemaakt in de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014. De uitzondering gold voor 3 jaar. Per 1 januari 2017 is de uitzonderingsperiode afgelopen.