August 2016
26

Ieder jaar worden op 1 januari en op 1 juli financiële wijzigingen doorgevoerd. Een van die wijzigingen is de verhoging van de huurprijzen. De overheid bepaalt hoeveel de huurprijzen mogen stijgen.

Huur je een sociale huurwoning? Dan is de huurverhoging inkomensafhankelijk. De maximale huurverhoging per 1 juli 2016 bedraagt 2,1% voor inkomens die lager zijn dan € 34.678,-. Verdien je tussen € 34.678,- en € 44.360,-? Dan bedraagt de maximale huurverhoging 2,6%. Verdien je meer dan € 44.360,-? Dan mag de huur zelfs met maximaal 4,6% verhoogd zijn.

Als de huurprijs van je woning verhoogd is, kan dit gevolgen hebben voor de huurtoeslag die je krijgt. Die is namelijk vastgesteld aan de hand van de minimale en maximale hoogte van de huur. Wat ook veranderd is, is dat verhuurders een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar mogen geven. En in sommige gevallen zelfs voor 5 jaar.

Uit een onderzoek van Ortec Finance in opdracht van Makelaarsvereniging NVM is gebleken dat de huurprijzen de afgelopen 3 jaren harden stijgen dan de prijsverhogingen van koopwoningen. Vooral de prijzen van huurwoningen uit de vrije sector zijn in de grote steden vaak onbetaalbaar geworden. Volgens het onderzoek ligt bijvoorbeeld de huurprijs in Amsterdam wel 70% hoger dan het landelijke gemiddelde!

Niet alleen de locatie van een huurwoning is belangrijk voor de huurprijs. Hoe groter de woning is hoe hoger de huur is. Je betaalt zo’n 7% meer huur voor een woning, die 10% groter is. Huurders betalen doorgaans 25% meer voor een woning die goed onderhouden is ten opzichte van woningen met een slechte onderhoudstoestand. De gemiddelde prijs voor een Nederlandse woning uit de vrije sector bedraagt € 1244,- per maand. De huurwoningen in Noord-Holland en Zuid-Holland zijn het duurst.

Terug 19946 keer bekeken