Trend: eerst woning kopen, daarna oude woning verkopen

Ondanks de risico’s kiezen veel woningeigenaren er weer voor eerst een nieuwe woning te kopen en daarna pas de oude woning te verkopen. De trend is vooral zichtbaar in de regio’s waar de vraag naar woningen groot is, zoals in Utrecht en Amsterdam. Dit blijkt uit een peiling onder consumenten van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Risico’s van kopen als je oude woning nog niet verkocht is

Je neemt een financieel risico als je eerst een nieuwe woning koopt. Als je je oude woning niet tijdig verkoopt, dan kom je met dubbele woonlasten te zitten. Hoe groot dit risico is hangt ervan af hoe courant je woning is. Courante woningen zijn bijvoorbeeld goed onderhouden woningen in gewilde woonwijken met een gemiddelde woningwaarde.

Tijdens de kredietcrisis verkochten mensen juist liever eerst hun oude woning uit angst om met dubbele woonlasten geconfronteerd te worden. De schaarste op de woningmarkt heeft gezorgd voor een ommekeer van deze trend.

Kans op restschuld als je oude woning te weinig oplevert Je doet er verstandig aan om eerst financieel advies over de risico’s in te winnen bij een hypotheekadviseur. Je oude woning kan namelijk minder opleveren dan verwacht. Als je je hypotheek niet volledig kunt aflossen met de waarde van je oude woning, dan blijf je met een restschuld zitten.

Direct een afspraak maken met een gespecialiseerde hypotheekadviseur? Klik hier.

Bovendien verstrekken banken tegenwoordig minder en lagere overbruggingsleningen. Een overbruggingshypotheek kun je afsluiten als je de overwaarde van je oude woning alvast nodig hebt om je nieuwe huis te kunnen kopen. De lening los je vervolgens af met de opbrengst van je oude woning. Hoewel de huizenprijzen alweer flink gestegen zijn, ligt het prijsniveau nog niet op het niveau van voor de kredietcrisis. Veel woningen hebben daardoor geen of een lagere overwaarde. Daarnaast hebben hypotheekverstrekkers hun criteria voor het verstrekken van overbruggingsleningen de afgelopen jaren verscherpt.

Een courante woning kopen Bij de aankoop van je nieuwe woning is het verstandig om te letten op de courantheid ervan. Hoe couranter je woning is, hoe gemakkelijker je de woning in de toekomst weer kunt verkopen. Bepalend zijn bijvoorbeeld de locatie en de ligging van de woning, het formaat, de koopprijs, de voorzieningen in de buurt en de onderhoudsgevoeligheid van de woning.

Terug