August 2016
18

Heb je een hypotheek, die een stuk hoger is dan de waarde van je woning? Dan staat je huis waarschijnlijk ‘onder water’.

Als je huis onder water staat is het lastig om te verhuizen, omdat je bij verkoop algauw een flinke restschuld overhoudt. Je hypotheek oversluiten is ook al lastig, omdat de meeste hypotheekverstrekkers de hypotheek niet in de boeken willen. Tijdens de kredietcrisis zijn veel huizenprijzen gedaald, waardoor veel woningen ‘onder water’ zijn komen te staan.

Nu de huizenprijzen weer stijgen, komen veel woningen weer ‘boven water’. Verhuizen en oversluiten wordt weer gemakkelijker voor de eigenaren van deze woningen.

Checken wat je mogelijkheden zijn? Maak een gratis en vrijblijvende afspraak met een erkende hypotheekadviseur.

De meeste onderwaterhypotheken komen voor bij mensen, die in de periode 2000-2008 een woning gekocht hebben. Deze mensen hebben vaak een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning en lossen (tussentijds) niet af. Starters die nu een hypotheek afsluiten kunnen alleen nog maar een lineaire of annuïtaire hypotheek afsluiten. Bij deze hypotheekvormen lossen zij automatisch maandelijks op de hypotheekschuld af. De kans dat de woning ‘onder water’ komt te staan als de huizenprijzen weer gaan dalen is veel kleiner.

Dat de huizenprijzen in veel regio’s flink gestegen zijn, blijkt uit cijfers van verschillende organisaties. Het Kadaster registreert bijvoorbeeld alle verkochte woningen in Nederland. Ook makelaarsvereniging NVM publiceert regelmatig cijfers waaruit de stijging blijkt. Volgens NVM zijn de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2016 gemiddeld met 5,6 gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stijgen de WOZ-waardes van woningen dit jaar gemiddeld met 1,5%. WOZ-waardes zijn schattingen van woningenwaardes door gemeenten. Op basis van de WOZ-waarde wordt de onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningeigenaren bepaald. De ontwikkeling van de WOZ-waarde loopt ongeveer een jaar achter op de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Terug 16741 keer bekeken