Koop je een woning en laat je je adviseren voor je hypotheek? Wil je je hypotheek oversluiten of veranderen? Sluit je verzekeringen af? Dan kun je beter voor een onafhankelijke adviseur kiezen. Voor adviseurs die aan een bank of verzekeraar gebonden zijn, gelden namelijk andere regels.
Onafhankelijke tussenpersoon adviseren in een groot assortiment aan producten van verschillende banken en verzekeraars. Zij hebben daarom een uitgebreide verantwoordelijkheid bij het geven van advies. Adviseurs, die bij de bank of verzekeraar zelf werken, adviseren vooral in de eigen producten. Zij hoeven de kenmerken van de producten van andere aanbieders niet te kennen.
Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) heeft onlangs twee uitspraken gedaan. Uit deze 2 uitspraken blijkt dat de zorgplicht van de twee soorten adviseurs nogal uiteen loopt. De adviseur van de bank of verzekeraar hoeft niet op de hoogte te zijn van de voorwaarden van concurrerende aanbieders. Deze voorwaarden hoeft deze adviseur dus ook niet mee te nemen in het advies.
De onafhankelijke tussenpersoon moet wel op de hoogte zijn van de voorwaarden van de producten van verschillende aanbieders. Als je bijvoorbeeld via een onafhankelijke tussenpersoon je hypotheek oversluit, dan zal de adviseur de voorwaarden van je bestaande hypotheek onderzoeken en meenemen in het advies. De hypotheekadviseur van de bank of verzekeraar hoeft dit dus niet te doen.
Dien je een klacht bij het KIFID in vanwege een slecht advies? Het klachteninstituut houdt bij het behandelen van je klacht rekening met door welk type adviseur je je hebt laten adviseren. Als klant word je namelijk geacht op de hoogte zijn van het feit dat een gebonden adviseur alleen in de eigen producten adviseert.
Afspraak maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur?