Vanaf 2017 kunnen woningeigenaren een beroep doen op een nieuw fonds voor woningen met paalrot. De overheid stelt een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar, waarmee de fundering van ongeveer 2000 huizen kan worden hersteld. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst stort 20 miljoen euro in het fonds. Gemeenten en banken moeten het fonds verder aanvullen tot 100 miljoen euro.
Het fonds is bedoeld voor woningen met ernstige funderingsproblemen. Bij deze woningen is het noodzakelijk dat de fundering binnen 5 jaar hersteld wordt. Er is wel een maar. Huizenblokken met paalrot moeten namelijk in één keer collectief hersteld worden. Als een woningeigenaar van het huizenblok niet kan of wil meedoen, dan kan geen aanspraak gemaakt worden op het fonds. Individuele huiseigenaren krijgen bij het fonds een lening met speciale gunstige voorwaarden, zoals een laag rentetarief.
Er zijn veel woningen met verschillende soorten funderingsproblemen. Als het grondwaterpeil zakt kan dit tot paalrot van de fundering leiden. Het grondwaterpeil zakt bijvoorbeeld door het onttrekken van water bij bouwputten of lekkende riolen. Als het funderingshout droog komt te liggen, kan het door schimmels aangetast worden. Dit komt doordat het funderingshout dan in contact komt met zuurstof.
Als de fundering draagvermogen verliest, kan de woning gaan verzakken. Funderingsproblemen kun je bijvoorbeeld herkennen aan scheve vloeren, scheuren in muren en hoogteverschillen tussen de woning en de stoep. In Friesland zijn – naar schatting – 700-1200 woningen met houten funderingen, waarbij paalrot kan zijn ontstaan. In het westen zijn met name in Dordrecht, Gouda, Rotterdam, Schiedam en Zaanstad veel woningen met paalrot. Ook woningeigenaren met andere funderingsproblemen dan paalrot kunnen bij het fonds terecht.
De komende maanden wordt de oprichting van het fonds verder uitgewerkt. Daarnaast schenkt de minister meer aandacht aan maatregelen om funderingsproblemen te voorkomen, bijvoorbeeld betere grondwaterstanden en door kopers van woningen en hypotheekverstrekkers beter voor te lichten. Voor gemeenten is er al een handleiding beschikbaar hoe ze funderingsproblemen aan kunnen pakken. Informatie over de grondwaterstand kun je opvragen bij de gemeente. Je kunt bij de gemeente ook de oorspronkelijke bouwtekening van je woning opvragen. Naar alle waarschijnlijkheid is het fonds vanaf 1 januari 2017 beschikbaar. Wil je dan gebruik maken van het fonds? Dan kun je bij je gemeente een aanvraag indienen.