July 2016
14

In het tweede kwartaal van 2016 werden ruim 42.800 bestaande woningen via NVM-makelaars verkocht, bijna 15% meer dan vorig jaar. De laatste 4 kwartalen zijn er in totaal 153.000 via de NVM-vereniging verkocht. Dat is een nieuwe record, volgens makelaarsvereniging NVM. In totaal zijn er tijdens deze 4 kwartalen ruim 199.000 woningen verkocht.

De NVM-vereniging is in 1898 opgericht en sinds die datum zijn er nog nooit zoveel woningenverkopen bij de makelaarsvereniging geregistreerd. Het vorige record stamt uit de eerste helft van 2006, dus voor de kredietcrisis. Naar schatting zijn er in totaal 55.500 bestaande woningen verkocht tijdens het tweede kwartaal van 2016. Er staan nu ongeveer 21% minder woningen te koop dan een jaar geleden.

Verkopers verkochten hun woning gemiddeld in 90 dagen tijd. Een jaar geleden bedroeg de gemiddelde verkooptijd nog 111 dagen. De verkoopsnelheid is weer op het peil van het begin van de kredietcrisis. Vooral twee-onder-een-kapwoningen wisselden snel van eigenaar, gemiddeld binnen 58 dagen.

Woningen worden niet alleen sneller verkocht, ze worden ook in rap tempo duurder. Sinds een jaar geleden zijn de prijzen van Amsterdamse woningen met wel 16% gestegen! In Utrecht stegen de huizenprijzen gemiddeld met 9%. Opmerkelijk is verder dan zo’n 13% van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht.

Er zijn wel flinke regionale verschillen. Vooral in het noorden van het land blijven de woningverkopen nog achter. De prijzen zijn het hardst gestegen in de stadscentra van de grote steden. Buiten de stadscentra is er vaak een groter aanbod van woningen beschikbaar tegen relatief lagere prijzen. De prijzen stegen het snelst in de omgeving van Uden, Nijmegen, Hengelo en Enschede.

Terug 22969 keer bekeken