July 2016
13

De uitkomst van het Brexit-referendum op 23 juni zorgt voor onrust op de beurzen. Ook Nederlandse banken en verzekeraars hebben het zwaar te verduren. Zo heeft Aegon al een kwart van de beurswaarde verloren en Delta Lloyd meer dan 30%! Wat gebeurt er met de spaarverzekering van je spaarhypotheek als een verzekeraar omvalt?

Spaarhypotheek valt niet onder depositogarantiestelsel

Bij een spaarhypotheek is een spaarverzekering gekoppeld aan een aflossingsvrije hypotheek. In je spaarpolis bouw je kapitaal op. Aan het einde van de looptijd van je hypotheek los je je hypotheek af met het kapitaal uit je spaarpolis. Je hypotheek is ondergebracht bij een hypotheekverstrekker en je verzekering bij een verzekeraar.

Ter bescherming van de consument bestaat er in Nederland een depositogarantiestelsel voor rekeninghouders bij een bank. Als een bank failliet gaat dan is je banktegoed (deposito) tot maximaal € 100.000,- gegarandeerd bij die bank. Verzekeraars vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Als een verzekeraar omvalt, dan ben je je bij elkaar gespaarde tegoed kwijt. Dit geldt trouwens ook voor andere hypotheekvormen, waarbij een verzekeringsproduct aan een aflossingsvrije hypotheek gekoppeld is. De kans dat een Nederlandse verzekeraar echt omvalt is overigens niet zo groot. Heb je een beleggingsverzekering, die aan je hypotheek gekoppeld is? Dan is de waarde van de aandelen uit je verzekering waarschijnlijk enorm gedaald.

Bankspaarhypotheek valt wel onder depositogarantiestelsel

Een bankspaarhypotheek lijkt op een spaarhypotheek. Een belangrijk verschil is dat je kapitaal opbouwt op een bankspaarrekening in plaats van bij een verzekeraar. Aan het einde van de looptijd los je je hypotheek af met het kapitaal van je bankspaartegoed. Bij de meeste banken zijn banktegoeden tot € 100.000,- gedekt door het depositogarantiestelsel. Dit geldt dus ook voor het tegoed op je bankspaarrekening, die aan je bankspaarhypotheek gekoppeld is. Maar als je op je bankspaarrekening een hoger bedrag bij elkaar spaart, dan is het bedrag boven € 100.000,- niet gedekt.

Wat kun je doen?

Bekijk samen met een hypotheekadviseur wat verstandig is. Je spaarhypotheek aanhouden of omzetten naar een andere hypotheekvorm. Bijvoorbeeld naar een bankspaarhypotheek, lineaire hypotheek of annuïtaire hypotheek.

Het advies van je hypotheekadviseur hangt af van je financiële situatie, je persoonlijke wensen en de voorwaarden van je hypotheekproduct. Er zijn namelijk ook fiscale voor- en nadelen bij het omzetten van een hypotheekvorm.

Geïnteresseerd in een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met een hypotheekadviseur? Vraag direct een afspraak aan.

Waarom is er al die onrust op de beurs? De Index met grote Europese Banken is maar liefst met meer dan 20% gedaald. Bredere indexen zijn ook gedaald, maar minder. De Europese Index Euro Stoxx 600 is bijvoorbeeld met 7% gezakt.

Volgens experts zou de oorzaak van de sterke daling van bank-index-cijfers zijn, dat de Brexit veel onzekerheid met zich meebrengt. De koersen van banken zijn daar gevoelig voor. Bovendien is de lage rentestand ongunstig voor de positie van banken en verzekeraars op de beurs. Bij het verstrekken van leningen verdienen banken daardoor minder. Ook kunnen door de Brexit beursgangen, overnames en fusies van bedrijven uitgesteld worden. Omdat de begeleiding hiervan een flinke inkomstenbron van banken is, drukt dit ook nog eens op de inkomsten (en dus de koersen).

Terug 20773 keer bekeken