Eerlijke Rentemiddeling

Welk hypotheekrentetarief betaal je nu? Is dat hoger dan het rentetarief dat je zou betalen als je nu dezelfde hypotheek afsluit? Dan is rentemiddeling interessant voor je. Tenminste, als de rentemiddelingsvoorwaarden van je hypotheekverstrekker eerlijk zijn!

Lager rentetarief met opslag

Bij rentemiddeling sluit je namelijk je hypotheek over naar een nieuwe rentevaste periode met een lager rentetarief. Je hypotheekverstrekker loopt hierdoor rente mis. Bij het afsluiten van je hypotheek heeft je hypotheekverstrekker voor een langere periode geld op de kapitaalmarkt aangetrokken. De misgelopen rente wordt daarom met een opslag in je nieuwe rentetarief verwerkt. Zo kun je toch profiteren van een lager rentetarief en je hypotheekverstrekker wordt gecompenseerd voor de misgelopen rente. Je hoeft geen losse boeterente of vergoedingsrente te betalen, want die wordt al in je nieuwe rentetarief verwerkt.

Eerlijke en transparante rentemiddeling

Rentemiddeling moet op een eerlijke en transparante manier voor de klant gebeuren. De berekening van de boeterente die je betaalt moet op basis van heldere en passende uitgangspunten zijn. Het verrekenen van kosten, kortingen en afrondingen mogen niet in het nadeel van het klantbelang zijn. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën naar de Tweede Kamer geschreven. De Tweede Kamer heeft namelijk kamervragen gesteld, nadat de berekeningsmethodieken van hypotheekverstrekkers negatief in de media zijn gekomen.

Nieuwe Europese regelgeving

De manier waarop hypotheekverstrekkers hun boeterente/ vergoedingsrente berekenen wordt gereguleerd als de nieuwe Europesen hypothekenregelgeving door alle hypotheekverstrekkers is ingevoerd. Deze nieuwe regelgeving heet Mortgage Credit Directive (MCD). Hierin is bijvoorbeeld bepaald dat de boeterente maximaal de hoogte van het financiële nadeel van een hypotheekverstrekker mag zijn.

Als je vervroegd je hypotheek aflost, dan mag je hypotheekverstrekker alleen de werkelijk gemaakte kosten in rekening brengen (dus geen winstderving).

** Controleer bij een hypotheekadviseur of je kan profiteren van rentemiddeling**

Terug