June 2016
29

Het aankopen van een woning is een ingrijpende beslissing. Door de druk op de woningmarkt, zijn veel mensen momenteel geneigd om een overhaaste beslissing te nemen. Onverstandig! Je kunt te maken krijgen met allerlei vervelende gevolgen.

Onderzoek de woning op zichtbare gebreken voordat je de woning besluit te kopen. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je nog 3 dagen bedenktijd. Daarna is de koopovereenkomst bindend.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de financiering rond te krijgen en dat je ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst opneemt. Bijvoorbeeld voor als je de financiering toch niet rond krijgt. Ook kun je een ontbindende voorwaarde opnemen, waarmee je de overeenkomst kunt ontbinden als de uitkomst van een bouwkundige keuring je niet bevalt. De ontbindende voorwaarden maken onderdeel uit bij de onderhandelingen over de koopprijs.

Tip: check van tevoren bij onze hypotheekadviseur wat je maximaal kunt lenen!

Tips waar je bij de aanschaf van je woning op kunt letten:

  1. Check bij je gemeente of er een bestemmingsplan is voor de woning en de wijk waar je wilt gaan wonen.
  2. Check bij je gemeente of er sprake is van een verontreinigde bodem.
  3. Check de kenmerken van soortgelijke woningen in jouw gemeente? Misschien is er wel informatie bekend over dat bepaalde woningen uit een bepaald jaartal met funderingsproblemen kampen.
  4. Hoe is de toestand van de fundering? Bepaalde woningen uit bepaalde jaartallen hebben last van kenmerkende funderingsproblemen.
  5. Check hoe gehorig de woning is. Directe buren en de omgeving kunnen flink wat geluidsoverlast veroorzaken.
  6. Hoe is de ventilatie van de woning? Als er geen goed binnenklimaat is kan dit tot gezondheidsproblemen leiden. Bijvoorbeeld doordat een woning erg goed geïsoleerd is en het vocht uit de woning niet goed afgevoerd wordt. Er kan ook schimmelvorming ontstaan.
  7. Hoe is de toestand van bijgebouwen, zoals schuren en garages?
  8. Hoe is de situatie van de riolering? Als een woning een tijd lang leegstaat, kan kalk zich uitharden. Hierdoor kunnen rioleringsproblemen ontstaan. Houd rekening met kosten voor het schoonmaken van de riolering.
  9. Check of er asbest in de woning aanwezig is? Er kan ook sprake zijn van een asbestriolering.
  10. Hoe is de situatie van de elektra? Hoeveel groepen zijn er? Is de elektra veilig aangelegd?
  11. Zijn er nog loden leidingen in de woning aanwezig?
  12. Is er sprake van een septische tank? Je hypotheekverstrekker kan eisen dat deze verwijderd wordt.
  13. Wat is de toestand van de CV-ketel en de volledige CV-installatie? Een CV-ketel heeft een economische levensduur van maximaal 15 jaar. Nieuwere ketels zijn vaak veel zuiniger in gebruik.
  14. Hoe is de ligging van de tuin? Wanneer heb je zon in de tuin?
  15. Hoeveel parkeerruimte is er? Met name ’s avonds kan er misschien een tekort aan parkeerplaatsen zijn.
  16. Hoe is de toestand van het dak? Wat is de status van het schilderwerk? Zijn er lekkages geweest? Zie je vochtplekken? Welke onderhoudskosten komen eraan?
  17. Is er sprake van erfdienstbaarheden? Bij het recht van overpad heb je bijvoorbeeld het recht om over het perceel van je buren te lopen. Of de buren hebben recht om over jouw perceel te lopen. Je kunt erfdienstbaarheden die van toepassing zijn checken bij het Kadaster.
  18. Hoe is de buurt? Wat voor soort mensen wonen er? Welke voorzieningen zijn er?
  19. Is er sprake van erfpachtgrond? Bij erfpachtgrond huur je de grond van de grondeigenaar, bijvoorbeeld van de gemeente. Je betaalt meestal een erfpachtcanon als ‘huur’. Wat staat er in de erfpachtvoorwaarden? Wanneer kunnen de erfpachtvoorwaarden aangepast worden? Wanneer kan de hoogte van de erfpachtcanon aangepast worden? Tot wanneer gelden de erfpachtvoorwaarden?
  20. Welke stookkosten had de vorige eigenaar? Zo krijg je inzicht in de stookkosten die je gaat krijgen.

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Gebreken die bij de bezichtiging ontdekt hadden kunnen worden zijn geen verborgen gebreken. Heb je je woning voldoende laten onderzoeken? Krijg je toch te maken met verborgen gebreken? Dan kun je de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. Het is dan handig als je een rechtsbijstandsverzekering hebt met dekking voor je woonhuis.

Houd bij een nieuw af te sluiten rechtsbijstandsverzekering rekening met wachttijd. Het kan dus slim zijn om de verzekering eerder af te sluiten. Onze gespecialiseerde hypotheekadviseur adviseert je hier graag over.

Terug 21601 keer bekeken