De rentestand blijft maar historisch laag. Steeds meer mensen kopen een nieuwe woning. De voorraad van te koop staande woningen is al flink geslonken. In een aantal steden gaan te koop staande woningen werkelijk als warme broodjes over de toonbank. Soms worden huizen al in binnen één dag verkocht. Steeds meer mensen nemen daardoor overhaaste beslissingen bij de aankoop van een woning.
Waarom het opnemen van ontbindende voorwaarden in de koopakte belangrijk is
Als je een woning aankoopt, dan is het belangrijk om ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopakte. Na ondertekening van het koopcontract heb je wettelijk nog 3 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de koopakte zonder consequenties ongedaan maken. Daarna is het koopcontract bindend. Door het opnemen van ontbindende voorwaarden in het koopcontract kun je de koopakte op een later moment ontbinden. Neem de ontbindende voorwaarden mee in het onderhandelingsproces van de aankoop van de woning.
De belangrijkste ontbindende voorwaarden
- Je kunt een ontbindende voorwaarde opnemen als nog niet duidelijk is of je de financiering (met NHG) rond krijgt. Het is altijd verstandig om deze ontbindende voorwaarde in de koopakte op te nemen. Als je in aanmerking wilt komen voor een financiering met NHG, dan kun je dat ook opnemen in deze ontbindende voorwaarde.
- Als je een bouwkundige keuring wilt laten uitvoeren, dan is het verstandig om hiervoor een ontbindende voorwaarde op te nemen. Je kunt de koop ontbinden of aanvullende afspraken maken als er negatieve punten uit de bouwkundige keuring komen. Neem in de ontbindende voorwaarden op, dat je de koop kunt ontbinden als de uitkomst van de bouwkundige keuring daar aanleiding toe geeft. Laat je hierin niet beperken door de verkoper!
- Als je je eigen woning nog niet verkocht hebt dan kun je als ontbindende voorwaarde opnemen dat je eigen woning binnen een bepaalde termijn verkocht moet zijn.
De periode van de ontbindende voorwaarden
Het duurt vaak 6-8 weken voordat de financiering rond is. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de financiering rond te krijgen. In je koopakte is namelijk een uiterlijke passeerdatum opgenomen. Ook bij de ontbindende voorwaarden is een datum opgenomen. Het is heel vervelend als je financiering nog niet rond is, terwijl je ontbindende voorwaarden als verlopen zijn. Je kunt er dan namelijk geen beroep meer op doen als een onvoorziene situatie zich voordoet. Het is heel naar als je een flinke boete moet betalen, doordat je de financiering bijvoorbeeld niet rond krijgt. Of als je op straat komt te staan, doordat je bijvoorbeeld de huur van je oude woning al opgezegd hebt.
Als je gebruik wilt maken van een ontbindende voorwaarde, dan moet je de koopovereenkomst binnen een bepaalde periode schriftelijk opzeggen. In de koopakte kunnen bepaalde eisen staan. Je moet bijvoorbeeld een schriftelijke afwijzing van een hypotheekverstrekker kunnen overleggen.
Verborgen gebreken
De woning kan verborgen gebreken hebben. Het is daarom belangrijk dat je door een expert een onderzoek laat uitvoeren naar verborgen gebreken. Bijvoorbeeld door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Bij bepaalde woningen is het ook verstandig om de situatie van de fundering te laten uitzoeken. Problemen met funderingen komen namelijk veel voor en het herstellen van funderingsproblemen is kostbaar.
In welke periode is de woning gebouwd? Wat zijn typische kenmerken en gebreken van deze woningen? Check het voordat je de woning daadwerkelijk koopt! Bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente kun je informatie over de woning krijgen. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke bouwtekening en informatie over grondwaterstanden.
Gebreken die bij de bezichtiging zichtbaar zijn, zijn geen verborgen gebreken. Als koper heb je zelf een onderzoeksplicht.
Rechtsbijstandverzekering
Heb je de gebreken van de woning goed laten onderzoeken? Een rechtsbijstandsverzekeraar kan je helpen als je toch nog tegen verborgen gebreken stuit. Uiteraard moet je rechtsbijstandsverzekering dan wel dekking bieden. Houd rekening met een wachttijd als je de rechtsbijstandsverzekeraar afsluit in verband met de aankoop van je woning.