Door het fictief verkopen van een woning kun je de boeterente bij het oversluiten ontlopen. In de media verschijnen er ineens allerlei berichten over. Maar wat haal je je als consument allemaal op de hals bij deze constructie?
De hypotheekrentetarieven zijn historisch laag. Oversluiten kan daardoor aantrekkelijk zijn. Maar bij oversluiten moet je boeterente betalen als jouw rentetarief hoger is dan het actuele rentetarief. En om de boeterente bij oversluiten te ontduiken verkoopt een aantal mensen hun woning fictief aan een bekende. Meestal hoef je namelijk geen boeterente te betalen als je je hypotheek aflost omdat je je woning verkocht hebt. Na een korte periode kopen deze mensen hun woning gewoon weer terug.
Door gebruik te maken van deze constructie ontloop je weliswaar de boeterente, maar je wordt wel met andere kosten geconfronteerd. Denk daarbij aan 6% overdrachtsbelasting over de koopsom van de woning, hypotheekadvieskosten, notariskosten, taxatiekosten en kosten voor NHG. Deze kosten kunnen flink oplopen! Het is dus de vraag hoeveel winst je werkelijk behaalt door het ontlopen van de boeterente.
Er zijn nog meer bezwaren. Wat doe je bijvoorbeeld als de woning beschadigd raakt in de periode dat de woning van de bekende is? Bijvoorbeeld door storm, brand of een ongeluk binnenshuis? Of als de waarde van de woning stijgt of daalt? Als je hier duidelijke afspraken met de koper over maakt, wordt duidelijk dat het om een ‘schijnconstructie’ gaat. Hypotheekverstrekkers zijn niet blij met dergelijke schijnconstructies. Het zou zomaar kunnen dat je hypotheekdossier bij een rechter terecht komt!
Als de rechter in het voordeel van de hypotheekverstrekker beslist dan zal je als consument wellicht alsnog de boeterente moeten betalen. De juridische kosten worden waarschijnlijk ook verhaald. Als de hypotheekverstrekker het incident bij de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken (SFH) meldt, dan kun je waarschijnlijk geen hypotheek meer krijgen. Bij het aangaan van een hypotheek checkt je hypotheekverstrekker namelijk of jouw gegevens in dit register zijn opgenomen. Kortom, met deze constructie haal je je een heleboel ellende op de hals die vooraf niet te voorzien is.