January 2016
26

Op uiterlijk 21 maart 2016 gaat de Europese Hypothekenrichtlijn in. Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt nu al voor de consequenties.

Het is bij de meeste hypotheekverstrekkers nog onduidelijk wat de Europese Richtlijn precies voor hen betekent. Wel is duidelijk, dat je als consument snel met de nieuwe regels te maken gaat krijgen. De nieuwe wetgeving moet uiterlijk op 21 maart bij alle Europese lidstaten ingevoerd zijn. Dus voor die datum zullen de nieuwe regels al merkbaar zijn. Bijvoorbeeld als je begin maart een hypotheekofferte aanvraagt.

Nu is het zo, dat je hypotheekofferte meestal 2 weken geldig is. Je moet de offerte binnen deze 2 weken ondertekenen en accepteren. Door de Europese regels mogen hypotheekverstrekkers niet meer een hypotheekofferte onder voorbehoud uitbrengen. Pas als je hypotheekverstrekker over alle benodigde stukken bezit mag er een offerte uitgebracht worden. Denk hierbij aan salarisstroken, werkgeversverklaringen, rekeninggegevens, pensioengegevens, taxatierapporten en koopcontracten. De hypotheekofferte is meteen bindend.

Als consument krijg je nog wel 14 dagen de tijd om de offerte te accepteren. De hypotheekverstrekker mag zijn aanbod in die periode niet meer zomaar wijzigen of intrekken. Hypotheekverstrekkers mogen je wel voorafgaand aan de hypotheekofferte een niet-bindende brief met het rentetarief geven. Om hypotheken internationaal te kunnen vergelijken moet iedere hypotheekofferte bovendien een standaard informatievel bevatten. Dit informatievel heet het European Standard Information Sheet (ESIS).

VEH denkt dat de hypotheekrente wel eens zou kunnen gaan stijgen door de nieuwe Europese richtlijnen. Hypotheekverstrekkers moeten namelijk kosten maken om de wetswijzigingen te kunnen implementeren. Maar er zijn ook wijzigingen in de aan te leveren documenten. Zo hoef je nu vaak geen taxatierapport aan te leveren voor een hypotheek, die lager is dan 80% van de WOZ-waarde. Een waardebepaling van een makelaar of een kopie van de WOZ-waarde is dan voldoende. Dat gaat veranderen. Ook voor die hypotheken wordt het aanleveren van een taxatierapport verplicht gesteld. Dus als consument krijg je straks met extra kosten te maken.

Het positieve aan de regeling is dat er een algemene boeteberekening komt voor als je vervroegd wilt aflossen en/of oversluiten. Hypotheekverstrekkers mogen alleen nog de werkelijke kosten berekenen. Èn bij een betalingsachterstand word je als consument ook beter beschermd.

Eind januari neemt de Tweede Kamer de Europese Hypothekenrichtlijn onder de loep. De Europese benaming van de richtlijn is Mortgage Credit Directive (MCD). De Europese richtlijn wordt pas definitief in Nederland als de wetswijzigingen in de Staatscourant gepubliceerd zijn. Uiterlijk op 21 maart moet de Europese wetgeving bij alle Europese lidstaten ingevoerd zijn.

Terug 11062 keer bekeken