May 2016
26

Een gratis nieuwe telefoon bij een nieuw telefoonabonnement klinkt leuk. Maar als je binnen de periode van je telefoonabonnement een hypotheek af wilt sluiten kun je waarschijnlijk flink minder lenen!

Wettelijk gezien sluit je namelijk een lening af voor je telefoon, een goederenkrediet. Koop op afbetaling is een kredietvorm, een lening dus. Als je afspreekt dat je een product al krijgt, dat je later betaalt ga je een kredietovereenkomst aan. En die lening moet aan de regels voor kredietverschaffing voldoen. Deze regels zijn vastgelegd in de Wft (Wet op het Financieel Toezicht). Je betaalt je mobiele telefoon als het ware af tijdens de duur van je telefoonabonnement.

Als de telefoon meer dan € 250,- kost dan vraagt je telefoonaanbieder om informatie over je inkomen, woonlasten en andere leningen die je al hebt. De telefoonaanbieder checkt dan of de lening wel verantwoord voor je is. Dat is de telefoonaanbieder wettelijk verplicht.

De lening wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) en/ of bij een andere partij voor kredietregistratie, zoals Preventel. In het systeem van BKR worden vrijwel alle leningen in Nederland geregistreerd. Preventel is een samenwerkingsverband tussen telecommunicatie aanbieders. Als je een hypotheek afsluit, dan raadpleegt je hypotheekverstrekker het systeem van BKR waar alle kredieten in geregistreerd staan. Staat daarin een krediet voor je telefoon geregistreerd? Dan wordt het bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen lager.

Terug 19680 keer bekeken