May 2016
23

Dat de woningmarkt een opmars heeft blijkt ook uit het aantal hypotheken dat met NHG is verstrekt. In 2015 waren dat er 135.370 , maar liefst 17% meer dan in 2014!

Wat is een hypotheek met NHG?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voldoet aan de normen voor verantwoord lenen van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het NIBUD geeft voorlichting over de huishoudportemonnee. Bijvoorbeeld over je uitgavenpatroon, je spaargeld en allerlei leningen zoals een hypotheek.

Je hypotheek is dus verantwoord. Als je je hypotheek door persoonlijke omstandigheden toch niet meer kunt betalen, dan is er een financieel vangnet. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt of werkloos raakt. Je hypotheekverstrekker en de Stichting WEW (de partij die verantwoordelijk is voor de uitvoering van NHG) helpen je passende financiële oplossingen te zoeken om je woning te kunnen behouden. Is verkoop van je woning uiteindelijk de enige optie? De Stichting WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen) kan je restschuld kwijtschelden.

Doordat je hypotheekverstrekker meer zekerheid heeft over jouw lening, zijn de rentetarieven van hypotheken met NHG doorgaans een stuk lager. Je voordeel kan wel oplopen tot 1%!

Wanneer kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG?

Je kunt een hypotheek met NHG aanvragen voor een bestaande woning, een nieuwbouwwoning, een verbouwing of een renovatie.

Als je een woning aankoopt dan mag het aankoopbedrag maximaal € 231.132, zijn (inclusief verbouwingskosten). Bovenop de aankoopprijs mag je maximaal 6% bijlenen voor bijkomende kosten. Bijvoorbeeld notariskosten, overdrachtsbelasting (2% van de koopsom van de woning) en borgtochtprovisie voor NHG (1% van het hypotheekbedrag). Als je energiebesparende voorzieningen treft mag je hypotheek in totaal maximaal € 245.000,- bedragen. Dit bedrag noem je de kostengrens.

Wil je weten hoeveel je ongeveer met NHG kunt lenen? Bereken het met onze handige berekeningstool. Je ontvangt de berekening in je mailbox.

Je hypotheekadviseur berekent voor je hoeveel je exact kunt lenen met NHG en vertelt je aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Terug 23181 keer bekeken