May 2016
13

Kijk jij naar de risico’s van een inkomensdaling als je een huis koopt? Weet jij wat er gebeurt als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Weet jij of je in je woning kunt blijven wonen als je partner overlijdt? Weet je dat je (online) hypotheekadviseur tegenwoordig wettelijk verplicht is om de impact van een aantal financiële risico’s voor je uit te rekenen?

Hypotheekverstrekker BLG Wonen heeft onderzoeksbureau Gfk laten onderzoeken hoeveel huizenbezitters bij de aankoop van hun woning rekening heeft gehouden met inkomensdaling. Maar liefst 37% van de woningbezitters heeft geen risico gehouden met financiële risico’s als echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Deze mensen zijn ook niet voorbereid als een van de risico’s zich voordoet. De mensen die aan het onderzoek deelnamen maken zich wel zorgen over de risico’s die ze lopen. Vooral over werkloosheid, dalende huizenprijzen en het wegvallen van de partner.

Als je een huis koopt is het belangrijk om financiële risico’s in kaart te brengen. Zo weet je van tevoren wat de consequenties zijn als zo’n situatie zich voordoet. Bovendien kun je ervoor kiezen om bepaalde risico’s beter af te dekken.

Stel dat je partner de kostwinner is en overlijdt. Wat betekent dat voor jouw situatie? Je hypotheekadviseur berekent wat jouw inkomen wordt op basis van de huidige situatie. Op basis van die gegevens kan je hypotheekadviseur bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering voor je partner adviseren. Als de verzekering voldoende uitkeert na het overlijden van je partner, kun jij de resterende woonlasten met jouw inkomen blijven dragen en in de woning blijven wonen.

Als er iets in je situatie verandert is het natuurlijk wel belangrijk, dat je die met je hypotheekadviseur bespreekt. Tijdens je hypotheekgesprek maak je daarom afspraken over nazorg met je hypotheekadviseur. Bijvoorbeeld om je situatie jaarlijks te bespreken.

Vraag een gratis adviesgesprek aan om uw situatie te bespreken.

Terug 21933 keer bekeken