April 2016
14

Als een smartphone wordt aangeboden bij een abonnement is dat vanaf heden een koop op afbetaling. Hiervoor gaan de zelfde regels gelden als bij een uitgestelde betaling.

Providers moeten zich aan extra regels gaan houden omdat deze nu vallen onder de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Dit betekent dat het rentepercentage en de waarschuwing "Let op, geld lenen kost geld" beiden vermeld moet worden bij het afsluiten van een abonnement.

Als de telefoon een meerwaarde heeft van 250 euro en deze op afbetaling wordt gekocht moet dit gemeld worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De persoon die het abonnement afsluit wordt getoetst of de maandelijkse telefoonlasten wel betaalt kunnen worden.

De nieuwe regels zijn volgens Dijsselbloem "een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van problematische schulden". De nieuwe gedragscode maakt het onder meer onmogelijk om gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten onder één naam. En zo is het niet meer mogelijk een nieuw abonnement aan te vragen als er nog rekeningen open staan van een ander telefoonabonnement.

Terug 19241 keer bekeken