Herstel huizenmarkt zet nu echt door

De open-huizendag van afgelopen zaterdag zorgt er mede voor dat het herstel op de huizenmarkt nu echt vaste vormen aan gaat nemen. Met name starters op de woningmarkt hebben het grootste aandeel gehad op de open-huizendag. Dit komt mede omdat het economisch vertrouwen onder de jongeren toeneemt .

Hypotheekrente

Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren denken dat de hypotheekrente op lange termijn laag blijft. Ook de verlaging van het belastingtarief per 1 januari 2016 zal het mogelijk moeten maken om de hypotheeklasten makkelijker te dragen.

Huren

Onder de starters leeft het beeld dat huren momenteel veel te duur is. Ook zijn de wachttijden, met gemiddeld 8 tot 9 jaar, veels te lang. Het is de verwachting dat de wachttijden in de toekomst alleen maar zullen toenemen, in sommige gemeente is de wachttijd al ruim 20 jaar.

Starterslening

De Starterslening blijft ook in 2016 in veel gemeenten van kracht (zie ook: Starterslening.nl). Veel starters overwegen dan ook om een woning te kopen met de Starterslening regeling doordat men hierdoor tot zo'n 20% meer kan lenen.

Terug