September 2015
03

Bouwend Nederland wil dat de overheid weer geld investeert in de Starterslening. Hiermee worden starters op de woningmarkt geholpen bij het kopen van een woning en komt er meer doorstroming op de woningmarkt. Afgelopen woensdag pleitte branchevoorman en oud-politicus Maxime Verhagen

„Ongeveer 700.000 huishoudens wonen nu in een te goedkope sociale huurwoning. Een deel daarvan wil wel doorstromen, maar ze vallen tussen wal en schip: ze kunnen niet kopen omdat de hypotheekregels bijzonder streng gemaakt zijn”, zei hij.

Leeg

Voorheen had Het Rijk een potje voor de Startersleningen maar deze raakte in mei uitgeput. Vanaf dat moment moeten de gemeente de Startersleningen zelf bekostigen. Hierdoor kunnen er minder leningen verstrekt worden en zijn er zelfs een aantal gemeentes gestopt met het verstrekken van de Startersleningen. De stimuleringsmaatregel is volgens Verhagen een relatief kleine investering vanuit de rijksbegroting.

De Starterslening is voor starters op de woningmarkt die niet genoeg hypotheek kunnen krijgen. De starterslening dicht dan het gat tussen de koopsom en de maximaal te verkrijgen hypotheek. De lening is vervolgens de eerst drie jaar rente- en aflossingsvrij.

Ruimer

Ook het verruimen van de leennormen zou volgens Verhagen een positieve invloed kunnen hebben op de doorstroming van de woningmarkt. Bouwend Nederland is dan ook positief over de verruiming die aankomt van de schenkingsvrijstelling.

Ook word er door Verhagen aangegeven dat de bouw van woningen erg belangrijk is. Voor de crisis werden er zo’n 25.000 woningen gebouwd en tegenwoordig zo’n 7.000 per jaar.

Terug 28415 keer bekeken