Wijzigingen op de woningmarkt vanaf 1 juli

Per 1 juli zullen er een aantal dingen veranderen voor de woningmarkt. Er gaan dan nieuwe regels en wetten gelden die invloed hebben op de aankoop van een woning. Onderstaand zijn de belangrijkste wijzigingen te lezen.

NHG-grens gaat omlaag

De Nationale Hypotheek Garantie grens zal vanaf juli omlaag gaan. Wil je volgend jaar een hypotheek met NHG afsluiten, dan mag het hypotheekbedrag niet hoger zijn dan 245.000 euro. Afgelopen jaar was de NHG-grens nog 265.000 euro. In 2009 is de maximale hypotheek onder NHG-voorwaarden verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. Dit is in de afgelopen jaren stapsgewijs weer verlaagd.

Hypotheeknormen verscherpt

Ook zullen de hypotheeknormen wat strenger worden vanaf 1 juli. De financieringslastpercentages geven aan welk deel van het inkomen maximaal kan worden uitgegeven aan hypotheeklasten zonder in financiële problemen te komen. De eis wordt nu vooral verscherpt omdat er rekening wordt gehouden met de lage hypotheekrentes. Bij een inkomen tot 28.000 euro kan er zo’n 3 tot 6,5 procent minder geleend worden. Het maximale hypotheekbedrag gaat ook omlaag voor hypotheken met een rente van onder 3,5 procent. Hierdoor kunnen woningkoper gemiddeld 5 procent minder lenen dan voor 1 juli.

Btw-tarief verbouwing omhoog

Het lage Btw-tarief voor het verbouwen en herstellen van woningen vervalt vanaf juli. Het btw-tarief zal van 6 procent verhoogd worden naar 21 procent. De kosten van een verbouwing zullen dus aanzienlijk stijgen van 1 juli.

Terug