Kosten besparen met 'Rentemiddeling'

Vereniging Eigen Huis heeft onlangs het nieuwe fenomeen van de ‘rentemiddeling’ gepromoot. Met de rentemiddeling kunnen huiseigenaren profiteren van de huidige lage rente en hierdoor hun maandlasten een stuk verlagen. Wanneer u bijvoorbeeld een koopwoning heeft van € 200.000 en de rente is ooit vastgezet op 5% en deze loopt over twee jaar af. De marktrente is momenteel 3% voor vijftien jaar vast. De totale rente wordt dan berekend voor twee jaar op 5% en de rente van 3% voor de resterende 13 jaar. Deze berekening wordt de ‘rentemiddeling’ genoemd. In dit geval betekend de rentemiddeling dat er de aankomende 15 jaar, 3,27% rente betaald moet worden. Dit levert de woningbezitter zo'n € 3460 besparing per jaar aan rentekosten.

De aanpassing zal op kort termijn op de woningmarkt niet direct invloed hebben maar vooral op lang termijn en zal de woningmarkt stabieler maken. Ook vergroot de rentemiddeling de koopkracht van huiseigenaren waardoor ze bijvoorbeeld extra kunnen aflossen of een grotere woning kunnen kopen.

Momenteel zijn er nog maar weinig banken die rentemiddeling toepast. Ook de banken die het aanbieden zijn hier niet pro actief mee. Toch kunnen de banken er hun voordeel mee doen. Vooral met het zicht op dat de woningmarkt stabieler zal worden en hierdoor de rentes niet meer extreem zullen schommelen.

Terug