May 2015
26

Het herstel van de woningmarkt houdt aan. De afgelopen maand zijn het aantal woning verkopen en de woningwaarde weer gestegen. Ook worden te koop staande woningen sneller verkocht. Wat betekent het herstel van de woningmarkt voor de huizenprijzen en maandlasten.

Koopsom

De gemiddelde koopsom van een woning was in april gestegen tot € 224.376. Hier is een stijging te zien van ruim 2,3% in vergelijking met vorig jaar. Wanneer dit vergeleken wordt met de gemiddelde koopsom van 2008, dan is het nog steeds 18% lager dan in 2008. Een woning kopen is dus nog steeds erg voordelig.

Door de lage hypotheekrente, zijn de maandelijkse lasten ook laag wanneer je een woning heb gekocht. Momenteel betaal je 2,15% voor een hypotheekrente die 10 jaar vast staat.

Verwachting hypotheekrente

Blijft het herstel van de woningmarkt doorzetten, dan zal de hypotheekrente ook verder omhoog gaan. De hypotheekrente heeft de afgelopen drie weken al stappen omhoog gemaakt. Waarschijnlijk gaan de hypotheekrentes de aankomende tijd flink stijgen. De stijging wordt verwacht van 1,5 tot 3,5 procent in het aankomende jaar. Dit komt vooral door de gestegen staatsrente.

Terug 32756 keer bekeken