April 2015
13

Afgelopen februari zijn er zo'n 18.000 unieke hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is ongeveer 30% hoger dan in januari 2015. Wanneer deze cijfers vergeleken worden met februari 2014, dan is er ook een stijging van 30% te zien.

Het aantal hypotheekaanvragen is de eerste twee maanden van 2015 aanzienlijk gestegen in vergelijking met drie jaar ervoor. In 2012 en 2013 waren het totaal aantal aanvragen in januari en februari respectievelijk 80% en 50%. 'De stijging van het aantal hypotheekaanvragen bevestigt het positieve sentiment in de hypotheekmarkt', zegt Dorine van Basten, directeur HDN.

Ondertussen werkt HDN aan het introduceren van de hypotheekofferte zonder voorbehouden. HDN gaat databronnen aan het hypotheekproces koppelen, hierdoor kunnen hypotheekverstrekkers bij het ontvangen van de aanvraag direct beoordelen of een hypotheek mogelijk is. Wanneer dit in werking zal treden, zijn het aanleveren van bijvoorbeeld salarisstrook verleden tijd. Hierbij is natuurlijk wel toestemming van de consument nodig. 'Maar door het delen van deze data heeft de consument veel sneller duidelijkheid of de hypotheek definitief verstrekt kan worden. Dat verlossende woord kan nu enkele weken duren. Dat kan in de toekomst terug naar enkele uren, of zelfs enkele minuten', aldus Dorine van Basten, directeur HDN.

Terug 31452 keer bekeken