March 2008
14

Stichting Startblok is een stap dichterbij de realisatie van de eerste goedkope koopwoningen voor starters. Uitgangspunt is een prijsklasse van 120.000 tot 150.000 euro.

K2 architecten uit Amsterdam heeft voor het Laageinde en de locatie van de voormalige Tuinfluiterschool een stedenbouwkundig schetsontwerp gemaakt voor dertien starterwoningen en twee eengezinswoningen. Het college van B en W heeft groen licht gegeven om het plan voor de locatie Laageinde / Tuinfluiter verder uit te werken. Buurtbewoners zijn hier niet blij mee en willen het liefst een vrij uitzicht behouden. Ook vrezen ze overlast van geparkeerde auto's.

In overleg met het buurtcomité Laageinde heeft Startblok de parkeergelegenheid voor zeven auto's aangepast. Het plan voor de Tuinfluiter moet nog met direct omwonenden worden besproken.

Tijdens de commissie Grondgebied zei inspreker H. Timmerman dat Startblok niet bereid zou zijn de door het buurtcomité gestelde criteria te toetsen. "In plaats van zes woningen is er nu een plan voor acht woningen op het Laageinde. In totaal zijn er voor onze wijk plannen voor nieuwbouw van 50 woningen. Dat is een ongewenste vorm van verstedelijking van Tuindorp", aldus de inspreker. Hij uitte ook nog zijn zorgen over de veiligheid bij de school voor wat betreft het brengen en halen van kinderen.

Rood voor rood

Startblokvoorzitter Anko Grootveld is verbaasd over de reactie van Timmerman. "We hebben regelmatig met het buurtcomité om de tafel gezeten en geprobeerd zo goed mogelijk naar hen te luisteren."

Het gemeentebestuur heeft medewerking toegezegd aan de realisatie van goedkope starterswoningen en de locaties aangewezen die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen. Op beide locaties hebben bouwwerken gestaan en het past dan ook in de visie "rood voor rood".

"Op de locatie Laageinde blijven twee hoekjes groen in stand", merkt Grootveld op. Startblok heeft inmiddels 50 leden en voor de locatie Laageinde is een aparte locatievereniging opgericht. Maurits Visser is één van de belangstellenden voor het Laageinde. Hij woont nu in een huurappartement in Kalenberg en probeert al jaren een woning te kopen. Tot nu toe was een koopwoning niet haalbaar voor hem, maar met Startblok verwacht hij meer succes te hebben.

Nu er overeenstemming met de gemeente is over het stedenbouwkundig schetsontwerp kan gezocht worden naar een architect. Uitgangspunt is dat de woningen aansluiten bij de bestaande jaren dertig stijl. Op de locatie Tuinfluiter kunnen behalve vijf woningen voor starters ook twee vrije sector woningen worden gerealiseerd. De starterswoningen krijgen een oppervlakte van circa 6,70 bij 7,20 meter. "Dit biedt voordelen bij de inrichting", merkt Grootveld op. Op de bovenverdieping is plaats voor drie slaapkamers en een badkamer. "Iedereen is vrij om zelf een indeling te kiezen. Ook kan gekozen worden voor een casco-oplevering", voegt Visser er aan toe.

Omdat het de bedoeling is dat de woningen voor starters op de markt blijven, kunnen deze niet na enkele jaren met winst worden verkocht. Met BetuwsWonen wordt overleg gevoerd over een koopgarantconstructie. "We vragen BetuwsWonen ook als achtervang voor het geval een bouwer halverwege afhaakt", merkt Grootveld op.

Voor de bouwvergunning daadwerkelijk kan worden aangevraagd moet er nog veel gebeuren. Ook moet nog overleg met de aspirant bouwers worden gevoerd over het afsluiting van een hypotheek. Grootveld kan zich voorstellen dat gezamenlijke afsluiting goedkoper is.

Leden van Startblok krijgen maandelijks een punt. Bestuursleden krijgen per drie maanden een extra punt voor hun inzet en leden van de locatievereniging per vier maanden een punt. Wie de meeste punten heeft, krijgt voorrang bij de inschrijving in de locatievereniging.

Terug 15815 keer bekeken