November 2014
14

Dit jaar zijn er ongeveer 145.000 woningen verkocht. Er wordt verwacht dat dit aantal het aankomende jaar verder zal oplopen naar 165.000. Ook zullen de huizenprijzen in 2015 stijgen met 1,5% tot 3,5% in vergelijking met dit jaar.

Het herstel is te danken aan de voorzichtig oplevende economie. Er wordt voorspeld door de Rabobank dat de huishoudens het aankomend jaar meer te besteden hebben en de werkgelegenheid zal toenemen. Verder speelt de historisch lage hypotheekrente ook een belangrijk rol voor de herstellende woningmarkt. Er wordt voorlopig ook nog geen sterke stijging verwacht.

Ten slotte blijft het consumentenvertrouwen toenemen. Dit blijkt uit cijfers van Eigen Huis Marktindicator. De indicator behaalde vorige maand 103 en dit is de hoogste stand sinds tien jaar. Er zijn ook wat negatieve factoren, zoals de versobering van de schenkingsvrijstelling en het aflopende budget van de starterslening, maar dit weegt niet op tegen de positieve ontwikkelingen.

Helaas spreken we nog niet in heel Nederland van herstel. Vooral aan de randen van Nederland duurt het wat langer voordat het herstel daar te merken is.

Terug 44604 keer bekeken