August 2013
16

Er zit verbetering in de vastzittende huizenmarkt. Dit geeft de ING aan na het zien van het aantal stijgende woningverkopen. "Het cijfer lijkt een teken te zijn dat het tij keert", aldus ING-econoom Dimitry Fleming vrijdag. Er is namelijk een stijging van 29,6 procent ten opzichte van juli 2012.

Fleming denkt dat deze groei komt doordat er in de voorgaande periode erg weinig was verkocht. In het eerst half jaar van 2013 waren veel huizenkopers bang dat de overdrachtsbelasting van twee naar zes procent zou gaan. Maar uiteindelijk bleef de belasting toch op twee procent staan.

Vervolgens gebeurde zoiets soortgelijks in het eerste half jaar van 2013. De hypotheekregels waren aangescherpt waardoor de aankopen daalde.

Ondanks al deze factoren kan er toch gezegd worden dat er groei is op de huizenmarkt en dan woningkopers minder pessimistisch zijn geworden.

De huizenprijzen zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds 2009 onafgebroken gedaald. Sinds de top van 2008 zijn de huizenprijzen gedaald met 21 procent. Volgens Fleming zullen de prijzen nog wel even zakken.

Terug 11647 keer bekeken