August 2013
23

Er moeten voor starters mogelijkheden komen om zelf een woning te kunnen bouwen. Hiervoor moeten wel de regels versoepeld worden voor het bouwen van een eigen woning. De stagnerende woningbouw moet hiermee weer meer op gang komen.

De fracties geven aan dat de bouwleges gemiddeld ruim 5 procent gestegen zijn. Ook zijn de verschillen tussen de gemeenten erg groot."Dit is niet uit te leggen aan onze inwoners", vindt VVD woordvoerder Hans de Graaf die erop wijst dat gelijkschakeling van de tarieven belangrijk is. "Transparantie in de tarieven is essentieel". De Graaf vind dat het kostenmodel van de VNG, voorgesteld moet worden aan elke gemeente.

Zelf afbouwen

Het is nu belangrijk dat de gemeenten ervoor zorgt dat het aantrekkelijker wordt. De fractie wijst erop dat er stukken grond beschikbaar moeten worden gesteld, tegen een aantrekkelijke prijs.

De bovenstaande maatregelen moeten de lokale werkgelegenheid in de bouw stimuleren. Er is ook een voorkeur voor regionale bouwbedrijven bij het bouwen van de woningen.

"Bijkomend voordeel is dat er vraaggericht gebouwd zal worden en niet zoals tot nu toe gebruikelijk was vooral aanbod gericht dit biedt onze inwoners de kans een stuk eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun eigen toekomst vorm te geven. Dus op alle fronten ontstaat een win-win situatie." aldus De Graaf.

Terug 15122 keer bekeken