7 gouden tips voor het kopen van een woning

ma 6 feb 2017, 14:07:27 - Als u een woning wilt kopen dan kan het lastig zijn om te bepalen waar u precies moet beginnen. Met deze 8 tips helpen wij u op weg.

1 Maximale hypotheek

Maak een berekening om vast te stellen hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen. Als u dit weet kunt u voor uzelf bepalen of u dit volledig bedrag wilt gebruiken en hoeveel maandlasten u ongeveer kwijt wilt zijn. U kunt direct beginnen met naar woningen kijken binnen uw budget.

2 Financiering met behulp van ouders, familie of vrienden

Bij het kopen van een woning kunt u financiële steun krijgen van ouders, familie of vrienden. Ouders en derden mogen tot € 100.000 belastingvrij schenken. Als ouders geen geld hebben, maar wel een goed inkomen, kunnen zij mee tekenen. Dit houdt in dat u tot wel 30% meer kunt lenen. De enige voorwaarden hiervoor is dat u moet aantonen dat u de volledige financiering binnen 3 tot 5 jaar zelfstandig kunt dragen.

3 Laat u goed adviseren

Van een goede onafhankelijk adviseur heeft u veel profijt. Een adviseur van de bank is vaak duurder en beveelt enkel zijn eigen producten aan. Hierdoor heeft u niet altijd de voordeligste en beste aanbieding.

Let er altijd op dat een hypotheekadviseur een AFM vergunning heeft. Dit is verplicht in Nederland voor iedere financieel adviseur. Controleer hier uw adviseur.

4 Welke hypotheekvorm

In het hypotheekadvies moet ook aandacht besteed zijn aan de hypotheekvorm en rentevaste periode. Let er daarom op dat de adviseur goed de verschillen uitlegt tussen de hypotheekvormen en rente vaste periodes. Wat houdt iedere mogelijkheid voor u persoonlijk in?

5 Voorwaarden

De voorwaarden van een hypotheek kunnen per geldverstrekker verschillen en op langere termijn kan dit zelfs veel geld schelen.

Als voorbeeld nemen wij de rentevaste periode. Omdat de rente nu zo laag is, kiezen veel mensen voor een rentevaste periode van 20 jaar. Dit is geen probleem als u 20 jaar in de woning blijft wonen, maar als u in de tussentijd wilt verhuizen, moet u zorgen dat u de juiste voorwaarden heeft. U moet dan zorgen dat u de rente mee kunt nemen naar de nieuwe woning..

Zorg ervoor dat u weet wat de voorwaarden zijn bij een hypotheek.

6 Pensioen

Moet er rekening gehouden worden met uw pensioen? Zo ja, wat houdt dit precies in voor uw pensioen.

7 Steun van de overheid

De overheid heeft een aantal regelingen in het leven geroepen om mensen te helpen bij het kopen van een woning. Zo is er bijvoorbeeld de Starterslening, hiermee kunt u het verschil overbruggen tussen uw maximale hypotheek en de koopprijs.

Terug