October 2016
20

Sta je wel eens rood op je betaalrekening? Maak je wel eens gebruik van een winkelpas met een kredietfaciliteit? En ben je van plan om een hypotheek aan te vragen? Pas dan op! Want vanaf 1 december 2016 registreert BKR alle kredieten, die groter zijn dan € 250,- en die langer dan één maand gebruikt worden.

Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat kredieten al vanaf € 250,- registreren, omdat de Wet Financieel Toezicht (Wft) is aangescherpt. Op dit moment worden kredieten bij een grens van € 500,- geregistreerd, maar deze grens verlaagt dus per 1 december 2016. Banken en kredietinstellingen informeren momenteel grote aantallen klanten over de wijziging.

Volgens BKR zorgt de nieuwe registratiewijze ervoor, dat eerder zichtbaar wordt dat mensen (kleine) schulden als het ware opstapelen. Mensen met schuldproblemen kunnen daardoor sneller geholpen worden, volgens de instantie. De consequentie is wel, dat banken de kleinere schulden en kredietlimieten mee zullen wegen bij de beoordeling van hypotheekaanvragen. De hypotheek die je maximaal kunt krijgen wordt daardoor lager.

Als je geen schuld hebt kun je er natuurlijk ook voor zorgen, dat de kredietlimiet verwijderd wordt. Dan wordt de registratie niet meer meegewogen bij je hypotheekaanvraag.

Als je graag een hypotheek wilt, maar je kunt rood staan op je rekening zeg dit dan van te voren op zodat deze registratie verwijderd is voordat de hypotheek aangevraagd wordt.

Terug 16440 keer bekeken