October 2016
03

De woningmarkt zit weer in de lift en mensen hebben weer vertrouwen in de economie. Woningen gaan als warme broodjes over de toonbank. Ook met de werkgelegenheid gaat het goed. Maar in de financiële sector is het nog steeds onrustig. De waarde van de Deutsche Bank kelderde vorige week enorm op de beurs. Nederlandse banken hebben opnieuw reorganisaties aangekondigd.

Dalende koersen Deutsche Bank

Volgens de Europese Centrale Bank, staan Europese banken in de eurozone er nu veel beter voor dan tijdens de kredietcrisis in 2008. Toch is er nog veel onrust. De Deutsche Bank bijvoorbeeld hangt een boete boven het hoofd van maar liefst 14 miljard dollar. De Amerikaanse overheid wil die boete aan de bank geven, omdat de bank ‘rommelhypotheken’ zou hebben verkocht. Een rommelhypotheek is een hypotheek, waarbij er een groot risico is dat de woningeigenaar de hypotheek niet meer kan betalen.

Het bericht zorgde voor veel onrust op de beurs vorige week en de koersen van de bank gingen flink onderuit. De paniek op de beurs was zo groot, dat aandelen van andere banken ook massaal van de hand werden gedaan. Negatieve berichten over banken hebben vaak een grote impact op beurskoersen. De Deutsche Bank is de grootste bank van Europa. De Deutsche Bank kan nog meer boetes en claims verwachten vanwege de verkoop van de ‘rommelhypotheken’, volgens experts.

Nieuwe reorganisaties bij Nederlandse banken

Ook bij Nederlandse banken is het onrustig. Banken hebben last van dalende inkomsten door de lage stand van de rente en hoge operationele kosten. Er is flink wat concurrentie, die de marges onder druk zet. Steeds meer klanten bankieren via Internet en telefoon, waardoor er ook minder kantoren en mankrachten nodig zijn.

De ING Groep kondigde vorige week opnieuw een fikse en ingrijpende reorganisatie aan. Binnen alle takken van ING verdwijnen banen. De bank doet haar uiterste best om efficiënter te worden in deze ‘nieuwe’ wereld. De ABN AMRO Bank kondigde onlangs ook al een nieuwe reorganisatie aan. Eind 2015 bracht de Rabobank het bericht naar buiten dat nog eens 9000 arbeidsplaatsen zouden gaan verdwijnen. Sinds 2008 is de werkgelegenheid in de financiële sector al met de helft afgenomen.

Terug 16390 keer bekeken