September 2016
14

Bij het afsluiten van een hypotheek berekent een hypotheekadviseur wat het risico van een inkomensterugval is. Bijvoorbeeld door het verliezen van een baan, arbeidsongeschiktheid en echtscheiding. Een hypotheek is namelijk een lening die een huizenkoper voor een lange tijd aangaat. Tijdens de duur van de lening kunnen zich allerlei onvoorziene omstandigheden voordoen.

Volgens een onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) houdt maar liefst een kwart van de huizenkopers geen rekening met het risico van baanverlies. Het gevoel dat men werkloos zal raken en daardoor de hypotheek niet meer kan betalen is afgenomen, doordat het weer goed gaat met de economie en door de lage rentestand. Ook komt het voor dat woningkopers door de oververhitte huizenmarkt overhaaste beslissingen nemen bij de aanschaf van een woning. Daardoor laten zij zich misschien onvoldoende adviseren door een hypotheekadviseur.

Een onderzoek van ING heeft aangetoond dat zo’n 60% van de huizenkopers geen notie heeft van de consequenties van een inkomensterugval. Zij weten niet of ze de hypotheek nog kunnen betalen bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en echtscheiding. En dat terwijl 16% van de ondervraagden van dit onderzoek heeft aangegeven de hypotheeklasten sowieso niet meer te kunnen betalen bij werkloosheid. Daarnaast denkt 8% van de Nederlandse huizenkopers dat hun baan op de tocht staat.

Vereniging Eigen Huis heeft ook nog geconstateerd dat vaak geen rekening wordt gehouden met de aflossingsverplichtingen van een studieschuld. De lasten die voortvloeien uit een studieschuld worden vaak onderschat. Studieleningen staan niet geregistreerd bij BKR en zijn daardoor niet direct zichtbaar voor hypotheekverstrekkers. Huizenkopers moeten dus zelf bij hun hypotheekadviseur aangeven, dat zij een studieschuld hebben. Het is belangrijk dat een hypotheekadviseur bij de hypotheekberekening wel rekening houdt met een studieschuld, zodat er een verantwoorde en betaalbare hypotheek geadviseerd en verstrekt wordt.

Gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek met een hypotheekadviseur? Vraag hier aan.

Terug 17568 keer bekeken