August 2016
26

Werk je in loondienst? Dan moest je tot nu toe bij het aanvragen van je hypotheek altijd een werkgeversverklaring aanleveren. Een werkgeversverklaring is een verklaring van je werkgever met informatie over je inkomsten en je dienstverband. Een aantal hypotheekverstrekkers start een proef, waarbij hypotheekaanvragers geen werkgeversverklaring meer hoeven aan te leveren. Het doel van de proef is een gemakkelijker, sneller en goedkoper hypotheekproces.

En dat is goed nieuws voor de branche! Een hypotheekdossier wordt nogal eens afgekeurd, omdat de werkgeversverklaring niet goed is ingevuld. Redenen zijn bijvoorbeeld, dat de gegevens van de verklaring niet overeen komen met de salarisstrook, de intentieverklaring niet is ingevuld, een datum of bedrijfsstempel ontbreekt en de verklaring met verschillende handschriften of kleuren pen is ingevuld. Volgens hypotheekverstrekker Florius en adviesketen De Hypotheker wordt een werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer ingevuld, voordat het document wordt goedgekeurd.

Een verkeerd ingevulde werkgeversverklaring zorgt voor veel vertraging in het hypotheekproces. De deelnemende hypotheekverstrekkers vragen bij de proef inkomensgegevens en gegevens over de werkgever op bij uitkeringsinstantie UWV. Via mijnuwv.nl kan namelijk een document opgevraagd worden, die het gebruik van de werkgeversverklaring overbodig maakt. Hypotheekaanvragers moeten wel eerst toestemming geven voor het gebruik van de gegevens. De proef is in eerste instantie alleen voor mensen met een vast arbeidscontract. In de toekomst kan het aanleveren van een recente loonstrook wellicht ook op deze manier vervangen worden.

Terug 20095 keer bekeken