August 2016
19

Voor het eerst sinds 6 jaar stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen weer. Huizeneigenaren moeten daardoor meer belasting gaan betalen dit jaar.

Gemiddelde stijging van 1,5%

Nu de woningmarkt weer in de lift zit, stijgen ook de WOZ-waardes weer. Ten opzichte van 2015 is de gemiddelde WOZ-waarde met 1,5% gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde bedraagt € 209.000 in januari 2016. Vanwege de kredietcrisis is de gemiddelde WOZ-waarde de afgelopen jaren fors gedaald. In 2010 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde nog € 242.000,-. Deze cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote regionale verschillen

Er zijn flinke regionale verschillen. In Amsterdam zijn de WOZ-waardes het meest gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van € 232.000,- naar € 253.000,-. Dat is een stijging van maar liefst 9%! Vorig jaar had de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam nog een bescheiden stijging van € 231.00,- naar € 232.000,-.Overigens was de gemiddelde WOZ-waarde daar in 2010 nog € 261.000,-. Er zijn ook gemeenten waar de gemiddelde WOZ-waarde nog gedaald is. In Elburg daalde de gemiddelde WOZ-waarde het meest van € 250.000,- naar € 227.000,-. De gemiddelde WOZ-waarde is daar juist met 9,2% gedaald.

Wat is een WOZ-waarde?

Jaarlijks stellen gemeenten de waarde van woningen vast. Deze waarde noem je de WOZ-waarde. Woningeigenaren ontvangen in januari een WOZ-beschikking van de gemeente waarin zij wonen. Op deze WOZ-beschikking staat de WOZ-waarde vermeld. De WOZ-waarde is leidend voor het vaststellen van bepaalde belastingen, die woningeigenaren moeten betalen.

Een voorbeeld is de inkomstenbelasting. Je kunt de hypotheekrente aftrekken als je aan de voorwaarden hiervoor voldoet. Maar voor de waarde van je woning moet je een bedrag optellen, namelijk het forfaitair inkomen. En dit forfaitaire inkomen wordt afgeleid van de WOZ-waarde van je woning. De WOZ-waarde bepaalt ook hoeveel belasting je aan de waterschappen moet betalen.

De ontwikkeling van de WOZ-waarde hangt af van de ontwikkeling van de huizenprijzen. De WOZ-waarde loopt ongeveer een jaar achter op de huizenprijzen. Dat komt doordat gemeenten een schatting van de waarden van woningen maken op basis van de verkochte woningen in het voorgaande jaar.

Terug 18746 keer bekeken