August 2016
18

Opnieuw heeft het Kadaster een toename van de huizenverkoop geregistreerd. In juli 2016 zijn ruim 7% meer woningen verkocht ten opzichte van juli 2015. Ten opzichte van juni 2016 zijn zelfs 10,4% meer woningen verkocht. In totaal wisselden vorige maand 19.723 woningen van eigenaar. In juli 2015 waren dat er 18.422.

Van alle typen woningen en in alle provincies zijn meer verkochte woningen geregistreerd. Alleen in de provincie Noord-Holland vond een daling van 3,4 plaats. In Overijssel is een stijging van wel 21,3% geregistreerd. De verkoop van vrijstaande woningen is maar liefst met 18 procent gestegen. Ten opzichte van vorige maand is de verkoop van vrijstaande woningen met 16,2% gestegen. De stijging van de verkoop van twee-onder-een-kap was daarentegen met 1,7% maar bescheiden.

Het Kadaster registreert alle verkochte woningen en verstrekte hypotheken in Nederland. De notaris verzorgt de registratie op de passeerdatum. Volledig in lijn met de toegenomen woningverkopen is het aantal geregistreerde hypotheken flink toegenomen.

Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is het aantal hypotheekaanvragen ook weer flink toegenomen. Ten opzichte van juli 2015 zijn er vorige maand 30% meer hypotheken aangevraagd via het netwerk. Het netwerk wordt door vrijwel alle (onafhankelijke) hypotheekadviseurs gebruikt om hypotheekaanvragen bij hypotheekverstrekkers in te dienen. Ongeveer 4 van de 5 hypotheekaanvragen wordt via HDN verstuurd. Voor heel 2016 zijn in juli al 193.800 hypotheken aangevraagd via HDN.

Door de grote vraag naar woningen, wordt het aanbod aan huizen steeds beperkter. De Verenging voor Ontwikkelaars en Bouwmeesters (NVB) waarschuwt voor een tekort aan nieuwbouwwoningen. Dit komt volgens de vereniging vooral door trage procedures en gebrek aan plancapaciteit bij nieuwbouwprojecten. Projectontwikkelaars en bouwers hebben tijdens het eerste half jaar van 2016 gezamenlijk 16.856 nieuwbouwwoningen verkocht. Ten opzichte van 2015 is dit een stijging van 14%. In de bouwsector is men bovendien ongerust over de ontwikkeling van de grondprijs. Uit de gegevens van het Kadaster blijkt namelijk dat de prijs van bouwgrond ruim 6% is gestegen ten opzichte van 2015. Het kopen van nieuwbouwwoningen wordt hierdoor steeds duurder.

Terug 18456 keer bekeken