July 2016
07

Volgens hypotheekadviesorganisaties De Hypotheekshop en De Hypotheker wordt het voor starters steeds lastiger om een hypotheek te krijgen. Dit komt door de stijgende prijzen op de aantrekkende woningmarkt. Door de strengere wet- en regelgeving kan er bovendien steeds minder worden geleend.

Ben je starter en wil je een eigen woning kopen? Laat je niet afschrikken door de cijfers. Check op Starterslening.nl of je gemeente een Starterslening heeft. Onze gespecialiseerde startershypotheekadviseur kan je bovendien adviseren over jouw mogelijkheden.

Het aantal alleenstaande starters dat een hypotheek afsluit is flink afgenomen. In het tweede kwartaal van 2016 was er een daling van maar liefst 28% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015. Het aantal samenwonende starters dat in dezelfde periode een huis kocht is met 18% gedaald. Zodra de rentetarieven weer gaan stijgen, wordt het nog lastiger voor starters om een woning te kopen.

Op dit moment kan nog maximaal 102% van de waarde van een woning met een hypotheek gefinancierd worden. Dit percentage wordt de komende jaren verder afgebouwd. In 2017 is het nog toegestaan om 101% van de waarde van een woning met een hypotheek te financieren en in 2018 100%. Bij de aanschaf van een woning komen flink wat extra kosten kijken. Bijvoorbeeld 2% overdrachtsbelasting over de koopsom, hypotheekadvieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Een starter moet dus over flink wat eigen geld beschikken om een woning te kunnen kopen.

Wat veel starters misschien niet weten is dat starters vaak financiële steun kunnen krijgen bij de aankoop van hun woning. Bijvoorbeeld in de vorm van een Starterslening of andere subsidie- of kortingsregeling van een gemeente of woningcorporatie. Ouders kunnen hun kinderen fiscaal vriendelijk steunen met een schenking, een lening of een combinatie van beide. En als je voor online hypotheekadvies kiest, dan kun je alvast flink op de advieskosten besparen.

Geïnteresseerd in een gratis oriënterend adviesgesprek? Vraag een online hypotheekgesprek met onze gespecialiseerde startershypotheekadviseur aan.

Terug 22311 keer bekeken