June 2016
22

Het huidige kabinet gaat niets meer veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. Ook de maximale leengrens van 100% van de waarde van de woning blijft. Volgens minister Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft de woningmarkt vooral behoefte aan rust. Dit heeft de minister gezegd tijdens een congres voor SEH-erkende hypotheekadviseurs.

In de markt zijn er verschillende partijen, die de regering adviseren nog meer maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld om de hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen en de grens van wat woningkopers maximaal kunnen lenen te verlagen. Op dit moment kun je nog 102% van de waarde van een woning lenen. Dit percentage wordt al afgebouwd naar 101% in 2017 en 100% in 2018.

De SEH (Stichting Erkenningsregeling Hypotheken) heeft een onderzoek gedaan naar de consequenties van verdere maatregelen. De meerderheid van de hypotheekadviseurs denkt dat voor veel klanten een hypotheek onbereikbaar wordt als woningkopers nog maar 90% van de waarde van hun woning kunnen lenen. De toezichthouders DNB en AFM vinden deze verlaging wenselijk vanuit internationaal oogpunt.

Op 15 maart 2017 zijn er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dan eindigt officieel het bewind van minister Blok. Een nieuw kabinet zal misschien wel besluiten om nieuwe maatregelen ten aanzien van de woningmarkt door te voeren.

Terug 19428 keer bekeken