May 2015
13

Het consumentvertrouwen in de woningmarkt blijft op een hoog niveau. Dit is gebleken uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator.

In april kwam de stemmingsgraadmeter van de woningmarkt uit op 104 punten. De normaalwaarde is 100 en daarom geeft de score van 104 aan dat de woning verkopen blijft aanhouden. Het consumentenvertrouwen is waarschijnlijk te danken aan de lage hypotheekrente. Hierdoor kiezen woning kopers voor een hypotheekrente voor tien tot twintig jaar vast.

'Kopers die door de crisis hun verhuisplannen uitstelden, grijpen nu hun kans', zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktdeskundige bij Vereniging Eigen Huis. 'Zij zorgen nu voor een inhaalvraag op de woningmarkt.'

Beperkende maatregelen

Ook is te zien dat veel kopers de strengere leennormen voor wilde zijn. De nieuwe normen treden per 1 juli in en dan zal de Nationale Hypotheek Garantie omlaag gaan. Momenteel kan iemand nog een hypotheek met NHG afsluiten bij een koopsom van €265.000. Vanaf 1 juli wordt deze grens verlaagd naar €245.000. Ook wordt het btw-tarief over de loonkosten bij verbouwing en dergelijke weer teruggeschroefd naar 21%.

Terug 34117 keer bekeken